Home Resipi Masakan Cara Buat Puding Karamel Tanpa Telur, Sesuai Untuk Yang Tiada Pengukus!

Cara Buat Puding Karamel Tanpa Telur, Sesuai Untuk Yang Tiada Pengukus!

by MyMedia-02

Follow Kami di Facebook Page mymedia.my

Berikut merupakan resepi puding karamel tanpa telur, sesuai untuk yang allergic telur.

Bahan puding:
1paket serbuk agar2 yang jernih
(10gm)
4cawan air
1tin susu cair
1cawan susu pekat
3 sudu tepung kastard
Sedikit esen vanila

  Mari Like Facebook Page Kami! Click LIKE !

Karamel:
3sudu Gula pasir
2sudu air

CLOSE

Cara :

1.masukkan Gula pasir ke dalam kuali dengan api yang kecil gula di biarkan cair sehingga menjadi perang kemudian tutup api dan masukkan air.

2.Kemudian masukkan ke dalam loyang.

3.satukan semua bahan ke dalam periuk dan kacau sebati kemudian panaskan di atas api yang besar masak puding sehingga betul2 mendidih dan pekat.

4.biarkan puding suam sebentar kemudian masukkan ke dalam loyang Yang berisi karamel tadi.

5.masukkan dalam peti sejuk sehingga 2-3jam.

6.terbalikkan loyang tadi di atas pinggan kemudian potong.

Sedia utk dihidang

Tips:pastikan puding dimasak sehingga betul2 mendidih dan kelihatan pekat.

kredit: nordiana ab kadil

✅PROMOSI HEBAT LAZADA TERKINI 【LAYARI SEKARANG

  Mari Like Facebook Page Kami !

Follow Kami di Facebook Page mymedia.my

You may also like

Leave a Comment